Norsk

Lhasa Apso Klubb

Søk
Close this search box.

Oppdatert 7 Mai 2024 
Utsillingsannonsen til dobbelutstillingen i Trondheim er oppdatert. Annonse for Tibethund og Rasespesialen er lagt til.  Utstillinger under menyen «utstillinger NLAK» – PRA4 skjemaer er klare til å legges inn, så send inn til webmaster@nlak.no

Dog eye

PRA4

PRA, progressiv retinal atrofi, er et samlenavn for en gruppe øyesykdommer som forårsaker like symptomer. En av disse PRA-variantene kalles PRA4 og forekommer hos Lhasa Apso.
PRA4 regnes som en sen form for PRA og har blitt diagnostisert hos hunder 5-9 år gamle.

PRA forårsaker en progressiv nedbryting av cellene (tapper og staver) i netthinnen.
Symptomene er i utgangspunktet dårlig nattesyn og nattblindhet, sluttstadiet er blindhet.

PRA4 arves autosomalt recessivt, noe som betyr at den berørte hunden fikk sykdommen fra begge foreldrene. Øyelysning kan avsløre klinisk PRA, men oppdager ikke bærere eller genetisk berørte individer som ennå ikke har blitt klinisk påvirket.

DNA

Mutasjonen som forårsaker PRA4 er identifisert av forskere innen molekylær genetikk.

Siden 2017 har Animal Health Trust, AHT, i Storbritannia levert en DNA-test for mutasjonen, som hunder kan klassifiseres som normal / fri, bærer eller genetisk påvirket av PRA4.

En normal / fri hund har ikke arvet feilen fra en av foreldrene.
En genetisk bærende hund har arvet genet fra en av foreldrene og risikerer dermed å gi dette videre til sitt avkom.
På den annen side risikerer ikke bærer å bli klinisk påvirket av denne spesielle PRA-formen.

Siden flere varianter av PRA kan forekomme i rasen, kan det imidlertid ikke utelukkes at de kan være påvirket av PRA forårsaket av en annen genetisk endring.

En genetisk påvirket hund har arvet den muterte genvarianten fra begge foreldrene og kan forventes å utvikle PRA4 en gang i løpet av livet. Imidlertid kan hunder som er bærer av genet, brukes i avl sammen med normale/frie hunder og kan derfor være en viktig ressurs i avlsarbeidet.

Dette er en test som er frivillig å ta og som kan brukes som hjelp i avlsarbeidet.

For at NLAK skal registrere resultatet på sine sider må testen være tatt veterinær. Dette vil komme frem på sertifikatet som dere får av labratoriet. Eier av hund må være medlem av NLAK.
DNA-testen erstatter ikke øyelysing, da det finnes flere varianter av PRA samt at vi tester for 19 (må sjekke tallet opp mot skjemaet) andre kliniske tilstander.

Kanskje synes du dette også er interessant?

Øyelysning krav

Ref: Norsk Kennelklubb Krav til øyelysing før registrering av valper Flere raser har tilleggskrav til foreldredyr for registrering av valper. Nedenfor ser du helse- og

Les mer »

Valpeformidling

Her vil vi legge inn valpekull som valpeformidler har mottatt. (Kun for medlemmer av NLAK)og som har fulgt alle retningslinjene, både NKK, og NLAK`s Retningslinjer

Les mer »